Zakaj moderna literarna teorija izvira iz Srednje in Vzhodne Evrope? - Tihanov, Galin (Primerjalna književnost, 2001)
V članku zagovarjam tezo, da se je moderna literarna teorija rodila v desetletjih med obema svetovnima vojnama v Vzhodni in Srednji Evropi, in sicer zaradi razpada filozofskih dikurzov in sprememb v književnosti sami. Preiskujem tudi edinstveno mnogojezično okolje, v katerem se je tedaj v omenjenih delih Evrope odvijalo intelektualno življenje.
Keywords: literarna veda; literary science; literary theory; literarna teorija; history of literature; literarna zgodovina; metode