Pisatelj Milan Pugelj kot pomemben člen v kratkoprozni ustvarjalnosti iz začetka 20. stoletja na Slovenskem - Bošnjak, Blanka (Jezik in slovstvo, 2003)
Pisatelj Milan Pugelj (Kandija pri Novem mestu 3. 1. 1883 - Ljubljana 3. 2. 1929) si je pridobil priznan ugled in prijateljstvo številnih slovenskih, hrvaških in srbskih ustvarjalcev, kot novelist pa je povezan s širšim evropskim prostorom. Prvo desetletje svojega ustvarjanja je Milan Pugelj objavljal predvsem pesmi z motivi ljubezni, samote, hrepenenja, ki so nastajale deloma pod vplivom nove romantike na Slovenskem. Kratko pripovedno prozo je začel gojiti okrog leta 1905, ko je pisal v glavnem lirske črtice in novele z romantičnim nabojem. Od preprostih snovi, zajetih z dolenjskega življenja, se je Pugelj polagoma približal realističnemu in tudi naturalističnemu pojmovanju življenja, tako da na določenih mestih zasledimo motivne, tematske,vsebinske in stilne vzorednice s podobnimi postopki v kratki pripovedni prozi Guya de Maupassanta in Antona Pavloviča Čehova.
Keywords: Pugelj, Milan, 1883-1929; Slovene literature; slovenska književnost; kratka proza; literarne študije; 20.st.