The internet in the Paris riots of 2005 - Tonnevold, Camilla (Javnost (Ljubljana), 2009)
Nemiri v pariških predmestjih in drugod po Franciji oktobra in novembra 2005 so trajali okrog tri tedne. Nasilje in jeza demonstrantov sta presenetila ves svet. Tradicionalni mediji v Franciji in drugod so o teh dogodkih poročali na običajen način, nekateri pa so opazili, da je internet igral pomembno vlogo pri vključevanju mladine v te dogodke. Članek zastavlja nekaj pomembnih vprašanj o vlogi interneta. Zakaj in v čem je bil njegov pomen? So imele zgolj spletne objave kakšno funkcijo za sodelujoče v nemirih in za tiste, ki so jih hoteli ustaviti? Kakšen je splošni potencial interneta zunaj uveljavljenih medijev, ki delujejo tudi prek spleta, ko se vroče socialne zadeve razplamtijo in postanejo eksplozivne?
Keywords: France; Francija; Pariz; demonstracije; mass media; množični mediji; informiranje; javno obveščanje; elektronski mediji; internet (računalniško omrežje)