Kršitev blagovnih znamk na internetu - Repas, Martina (Podjetje in delo, 2019)
V članku so obravnavana posamezna vprašanja, povezana z določitvijo pristojnosti po drugem odstavku 7. člena Bruselj I bis v sporih glede kršitev blagovne znamke na internetu, ki zaradi narave te pravice in narave interneta narekujejo posebno obravnavo. Avtorja ugotavljata, da se obstoj registracije znamke zahteva za določitev pristojnosti po kraju škodljive posledice, ne pa nujno tudi po kraju ravnanja storilca, in da se pravilo mozaika za spore glede kršitev pravic iz znamke na internetu uporablja v svoji polni obliki. Prav tako ugotavljata, da Bruselj I bis za določitev mednarodne pristojnosti ne zahteva usmerjanja spletne strani v državo registracije znamke. Ta rešitev odstopa od prakse Sodišča EU glede materialnopravnih vprašanj, povezanih s kršitvijo znamke, po katerih kršitve znamke ni, če domnevni kršitelj spletne strani ni tudi usmerjal v državo registracije, kar pomeni, da zgolj prisotnost spletne strani v državi registracije ne pomeni kršitve znamke.
Keywords: blagovne znamke; blagovne znamke na spletu; internet; kršitve; mednarodna pristojnost