Dolgoročni vidiki ameriške zunanje politike - Petrič, Ernest (Teorija in praksa, 1994)
S koncem hladne vojne in razpadom bipolarnega mednarodnega sistema je nastopil nov in dinamičen, fluiden mednarodni položaj, ki zahteva nove pristope, nove poglede in vizije od vseh držav in mednarodnih inštitucij, zlasti tudi od edine preostale supersile. ZDA so ogromen in kompleksen sistem in njeno prilagajanje bo bolj izraz soočanja stvarnih interesov kot pa intelektualnih spoznanj. Pomembni faktorji, ki vplivajo na ta proces so: izolacionizem, t.i. idealistični pogled na mednarodno vlogo ZDA v svetu, t.i. "realizem", se pravi to, kar kot nacionalni interes sprejme prevladujoči del ameriške javnosti, pragmatično odzivanje na izzive. Kot dominantni interes prevladuje varnost v globalnih razsežnostih in potreba po gospodarskem napredku ZDA. Trenutna vizija sedanje ameriške administracije vsebuje "šest strateških prednosti" zunanje politike ZDA: ekonomska varnost, podpora reformam v Rusiji, Evropa in NATO, Azija in pacifiško področje, Bližnji vzhod, neproliferacija jedrskega orožja.
Keywords: United States of America; ZDA; zunanja politika; izolacionizem; mednarodna varnost