Slavic folk conceptions of death according to linguistic data - Tolstaja, Svetlana M. (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1999)
Avtorica prikazuje nekaj temeljnih idej in semantičnih modelov, ki se kažejo v besednjaku in frazeologiji o smrti v slovanskih jezikih. Smrt pomeni ločitev duše od telesa, lahko nastopa v pomenu odhajanja ali ponovne vrnitve v zemljo, iz katere je bil človek ustvarjen. Smrt je povezana s konceptom konca, sklenitve življenja. Krsčanski koncept smrti je pot v novo življenje.
Keywords: umiranje; umrla oseba; duša; pogrebni običaji; pot; zemlja; Zemlya; terminologija; terminology