Mikrostruktura hitro strjenih trakov zlitine Cu-Zr - Anžel, Ivan (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Hitro strjene trakove zlitin Cu -0,5% Zr in Cu - 1% Zr smo izdelali s postopkom litja taline na hitro se vrteči boben pri različnih procesnih parametrih. Mikrostrukturo trakov smo raziskali v odvisnosti od debeline oziroma povprečne ohlajevalne hitrosti in od sestave zlitin. V prečnem prerezuje mikrostruktura tankih trakov (50-55?$μ$?m) sestavljena iz cone transkristalnih zrn, ki sega do zgornje proste površine in v kateri ločimo tri področja z različno substrukturo: področje brez mikrosegregacij, področje trakaste substrukture in področje s celično/dendritno substrukturo. Trakovi z debelino 85-90?$μ$?m vsebujejo v prečnem prerezu poleg transkristalne cone še cono globularnih zrn z dendritno morfologijo. Velikost posamezne cone ter substrukturnih področij znotraj transkristalne cone je pri isti debelini trakov odvisna od kemijske sestave zlitin.
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; zlitine; mikrostruktura; hitro strjevanje