Applications of AI-driven tools in translating and drafting commercial correspondence - Gajšt, Nataša (ELOPE (Ljubljana), 2025)
Nedavni razmah in obsežna uporaba orodij, ki temeljijo na umetni inteligenci (UI), imata velik vpliv na različne vidike človeške komunikacije, vključno s strokovno komunikacijo v poslovnem okolju. Ta pilotna študija ugotavlja, kako lahko orodja, ki jih poganja UI, upo-rabimo pri pisanju poslovne korespondence z upoštevanjem njenih žanrskih značilnosti. V ta namen smo izvedli manjšo raziskavo, v kateri smo ocenjevali orodja, ki temeljijo na UI, za prevajanje in oblikovanje poslovne korespondence. Uporabili smo ChatGPT, Claude 3.5 Sonnet in Gemini 2.0 Flash za prevod 15 pisem iz slovenščine v angleščino ter za pripravo 10 pisem v angleščini na podlagi navodil v slovenščini. Naše ključne ugotovitve kažejo, da so prevodi med seboj razmeroma podobni, vendar se rahle razlike pojavljajo predvsem na ravni formalnosti in obsega rabe ustaljenih izrazov. Uporabljena orodja UI so pripravila ustrezna pisma, ki pa vendarle včasih potrebujejo manjše popravke.
Keywords: AI-driven tools; angleščina; Business English; commercial correspondence; drafting; English; orodja UI; pisanje; poslovna angleščina; poslovna korespondenca; prevajanje; Slovenian; slovenščina; translation