Sovražni govor kot tip vrednotenja - Červ, Gaja (Teorija in praksa, 2012)
V prispevku preverjava, ali je analizo sovražnega govora mogoče zajeti v jezikoslovno-besedilni teoretski model subjektivizacije in vrednotenja. Oblikovani model jezikovnih sredstev sovražnega govora je uporabljen za analizo slovenskih časopisnih besedil komentatorske vrste, v katerih se pisci odzivajo na diskurz nasprotnikov novega družinskega zakonika. Ugotovljeno je, da je postavljeni model le prva stopnja pri presojanju vrednotenjskih jezikovnih sredstvih, ki šele v določenem diskurzivnem prostoru, nanašajoča se na ranljive družbene skupine ali posameznike, in s polarizacijo odnosa mi - oni povzročajo diskriminatorno obravnavo te skupine ali posameznika
Keywords: Analiza jezika; Language analysis; Besedila; Texts; Sovražni govor; Hate speech; Evaluation; Vrednotenje; Jezikoslovje; Linguistics; Modeli; Models; Stilistika; Stylistics; novinarstvo; journalism