Slovenija na stiku velikih evropskih pokrajinskih enot - Perko, Drago (Traditiones (Ljubljana), 1997)
Slovenija meri komaj 20.272 km2. Na svetu je okrog 150 večjih in samo okrog 50 manjših držav. Ker pa se prav na tem koščku srednje Evrope stikajo in prepletajo značilnosti velikih geografskih enot (Alpe, Dinarsko gorstvo, Panonska kotlina in Jadransko morje), se po pokrajinski raznolikosti lahko le malokatera, celo precej večja država primerja s Slovenijo. Prav pestrost in prehodnost slovenskih pokrajin je temeljna geografska značilnost Slovenije in hkrati njena pomembna identiteta.
Keywords: geografija; geography; regional geography; regionalna geografija; Slovenia; Slovenija; regionalizacija