Zur Struktur und Funktion von Synonymen - Zorman, Marina (Linguistica (Ljubljana), 1998)
Spoznanje, da so odkritja različnih semantičnih šol o problemu sinonimije nezdružljiva, in da so mnenja o sinonimih prepogosto utemeljena le z introspekcijo in intuitivnim zavedanjem kompetentnih govorcev nekega jezika, zahteva, da raziskovanje sinonimije zasnujemo na koherentni semantični teorijiter empirični analizi rabe sinonimov v dejanskih besedilih. V delu je na takih osnovah (Coserijeva strukturalno-funkcionalna teorija jezika ter korpus slovenskih besedil) predstavljen model za opisovanje sinonimov, ki vključuje različne semantične metode, primerne za raziskovanje treh ravnin vsebine: oznkae, pomena in smisla. V duhu modela sta analizirana dva para slovenskih sinonimov: kuverta-ovojnica ter borba-boj. Analizirani so odnosi znak-stvar, znak-znak (strukturalni odnosi), znak-kontekst v najširšem smislu ter znak-znaki v drugih besedilih, torej odnosi, ki jih sicer ločeno proučujejo sintagmatska in paradigmatska semantika, besediloslovje ter pragmatika. Opisovanje strukturalnih odnosov sloni na računalniški analizi distribucije v besedilih (metoda H.J. Heringerja), proučevanje funkcionalnega vidika problema pa na opazovanju norme in funkcije besedila. Upoštevani sta dve funkciji besede: beseda kot oznaka za določeno stvar ter njen prispevek k smislu besedila.Rezultati analize se ujemajo s semantičnimi razlagami in intuitivnim védenjem kompetentnih govorcev slovenskega jezika, zato predlagamometodo nemara smemo šteti za primerno orodje za relativno objektivnoobravnavo več vidikov problema vsebinske enakosti/podobnosti med izrazi. Če dopuščamo, da se ugotovitve o proučenih parih sinonimov ujemajo z dejanskim stanjem v jeziku in besedilih, je na njihovi osnovi mogoče postavitinekatere dogme o sinonimih pod vprašaj, nadaljnje raziskovanje pa usmeriti v še nerazoskane funkcije sinonimov kot npr. podpora argumentaciji, vplivanje na vrednotenje s stilno nevtralnimi izrazi, manipuliranje z jezikom,socialna deiksa itd.
Keywords: linguistics; lingvistika; semantics; semantika; sinonimi