Varstvo sindikalne svobode v razmerju do svobodne gospodarske pobude v praksi - Šiška, Alja (Podjetje in delo, 2021)
Prispevek obravnava varstvo delavskih predstavnikov po veljavni delovnopravni zakonodaji ter analizira sodno prakso in njen razvoj. V okviru navedenega se prispevek ukvarja s problematiko varstva sindikalne svobode, ki v določenih primerih močno poseže v pravico do svobodne gospodarske pobude in delodajalca omejuje pri njegovi odločitvi, ali bo delavskemu predstavniku, ki v skladu s 112. členom Zakona o delovnih razmerjih uživa varstvo pred odpovedjo, odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Prispevek daje poseben poudarek situacijam, v katerih odločitev o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavskemu predstavniku ni izključno na delodajalcu, ampak odpoved izhaja iz zunanjih, od delodajalca neodvisnih okoliščin.
Keywords: consent; delovno pravo; employee representatives; Employment Relationships Act; free economic initiative; freedom of association; odpoved pogodbe o zaposlitvi; sindikalna svoboda; soglasje; svobodna gospodarska pobuda; termination of employment contract; varstvo delavskih predstavnikov; Zakon o delovnih razmerjih