Slovenski učbeniki zgodovine o španski državljanski vojni - Šuštar, Branko (Prispevki za novejšo zgodovino, 2016)
Prispevek petinsedemdeset let po koncu vojne v Španiji predstavlja podobo španske državljanske vojne, ki se je odvijala v letih 1936-39, zapisane v slovenske učbenike zgodovine za osnovne in srednje šole. Ta tema ima v učbenikih pomembno mesto pri predstavitvi časa pred začetkom druge svetovne vojne v Evropi in njenih tedanjih družbenih in političnih nasprotij ter povezav. Španska državljanska vojna odpira evropska vprašanja demokracije, fašizma in komunizma pa tudi socialnih reform, nasilja in revolucije. Avtorji učbenikov so sprva v kratki obravnavi posvečali pozornost Ljudski fronti, demokraciji in volitvam, komunistom in revoluciji pa tudi podpori fašistične Italije in nacistične Nemčije upornim Francovim nacionalistom in podpori Sovjetske zveze republikanski strani. Po letu 1980 so se učbeniki z bolj podrobno predstavitvijo posvetili tudi širšemu družbenemu dogajanju, odnosu umetnikov do španske državljanske vojne in vplivu te vojne na politična razhajanja v Sloveniji v času pred drugo svetovno vojno. Učbeniki so najprej omenjali, da je v bojih na republikanski strani sodelovalo tudi nekaj Jugoslovanov, pozneje so, v skladu s stanjem raziskav, bolj podrobno pisali o nad 500 Slovencih v mednarodnih brigadah.
Keywords: democracy; demokracija; državljanska vojna; history; pouk; Slovenia; Slovenija; Spain; Španija; totalitarianism; totalitarizem; učbeniki; zgodovina