Hripavost med šolarji - Šifrer, Robert (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Pogostnost hripavosti med šolarji znaša od 7,1% do 23,3%, med adolescenti pa od 0 do 80%. Pri nas študija o pogostnosti hripavosti med šolarji še ni bila narejena. Metode. Posneli smo glasovne vzorce 100 učencev 4. razredov in 102 učencev 8. razredov osnovnih šol. Laik in strokovnjak sta neodvisno ocenjevala stopnjo hripavosti za glasove iz vzorcev. Hripave otroke smo 1-3 mesece po snemanju povabili na otorinolaringološki pregled in ugotovili vzrok hripavosti. Otroci so skupaj s starši izpolnili vprašalnik o boleznih in glasovnih navadah, ki lahko vplivajo na glas. Ugotavljali smo razlike v pojavnosti teh neugodnih dejavnikov med dalj časa hripavimi otroki in otroki brez dolgotrajne hripavosti. Rezultati. Ob snemanju glasovnih vzorcev je bilo 34,2% vseh otrok hripavih. Hripavih več kot 1-3 mesece je bilo14,9% otrok. Najpogostejša vzroka za akutno hripavost sta bila akutna okužba zgornjih dihal in poslabšanje kroničnega laringitisa, za dolgotrajno paalergijski kataralni laringitis, mišično tenzijska disfonija z vozliči na glasilkah ali brez in mutacijska motnja. Samo hiter govorni tempo je bil značilno pogostejši med dolgotrajno hripavimi otroki. Ostali neugodni dejavniki se niso pojavljali značilno pogosteje med hripavimi otroki. Zaključki. Hripavost pri šolarjih je posledica bolezni zgornjih dihal in/ali funkcionalne glasovne motnje. Oboje lahko odpravimo, če ju dovollj zgodaj spoznamo in otroka napotimo k otorinolaringologu. Obdobje adolescence je najbolj ugodno za zdravljenje funkcionalnih glasovnih motenj in hkrati čas, kose otrok odloča za šolanje za bodoči poklic.
Keywords: Child; Diagnosis; Etiology; glas; Glas, kvaliteta; Hoarseness; Hripavost; Laringitis; Laryngitis; otroci; Otrok; Prospective Studies; Prospektivne študije; Voice Quality