Prehod od ekspresionizma k novi stvarnosti, kot ga vidi France Vodnik - Mikeln, Zala (Slavistična revija, 2004)
Razprava se ukvarja s pojmovanjem ekspresionizma in nove stvarnosti, kakor ga je v svoji literarnokritiški in literarnozgodovinski publicistiki podal France Vodnik. Ob tem obravnava tudi njegovo vrednotenje posameznih literarnih del in njegov pogled na umetnost nasploh, pri čemer je mogoče zaznati občuten vpliv križarske miselnosti.
Keywords: ekspresionizem; Expressionism; history of literature; literarna kritika; literarna zgodovina; literary criticism; nova stvarnost; Slovene literature; slovenska književnost; Vodnik, France, 1903-1986