Journalists imagining the European public sphere - Heikkilä, Heikki (Javnost (Ljubljana), 2006)
Članek analizira novinarske profesionalne predstave v povezavi z novicami o Evropski uniji, zlasti ideje o evropski javni sferi, ki oblikujejo delo novinarjev. Članek temelji na 149 polstrukturiranih razgovorih z novinarji v vodilnih novičarskih organizacijah v desetih evropskih državah. Prevzema idejo Charlesa Taylorja, da javna sfera sodi med ključne družbene imaginarije moderne, in obravnava novinarje kot pomembne nosilce teh imaginarijev. Profesionalni imaginariji so analizirani z vidika novinarske zaznave mesta novic, svojega odnosa do občinstev ter političnih in komunikacijskih problemov v EU. Ugotovljene so bile tri dokaj jasne smeri razmišljanja: klasični profesionalizem, posvetni diskurz in kozmopolitski diskurz. Trije tipi diskurzov so sodobne inačice novičarskega profesionalizma v evropskih novičarskih organizacijah, ki ne obetajo, da bi se evropska javna sfera lahko razvila iz nacionalnih novinarskih kultur. To pa ne pomeni, da se take prakse ne bi mogle razviti zunaj novinarstva.
Keywords: European Union; Evropska unija; javnost; javna sfera; communication medium; mediji; journalism; novinarstvo; novinarji; odnosi z javnostmi; komuniciranje; communication