The relationship between DNA methylation and expression of three different DNA methyltransferases in ovarian cancer - Cör, Andrej (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Metilacija DNA igra pomembno vlogo v razvoju zarodka, pri inaktivaciji kromosoma X ter pri izražanju "imprinting" genov. Raziskave so pokazale, da imajo maligne celice spremenjen vzorec metilacije DNA, spremembe DNA metilacije pa sodelujejo v procesu kancerogeneze. Namen dela je bil ugotoviti ali obstaja povezava med stopnjo metilacije DNA ter izražanjem treh DNA metil-transferaz (DNMT) in sicer DNMT1, DNMT3A in DNMT3B v vzorcih ovarijskih karcinomov. Materiali in metode. Za določitev stopnje metilacije DNA v petih vzorcih ovarijskega karcinoma in treh vzorcih morfološko normalnihjajčnikov je bila DNA izpostavljena delovanju bodisi za metilacijo občutljive HpaII, ali za metilacijo neobčutljive MspI restrikcijske endonukleaze. Za določitev stopnje izražanja treh DNMT v vzorcih smo uporabilimetodo kvantitativnega PCR. Rezultati. DNA vseh petih ovarijskih karcinomov je bila globalno hipometilirana. Razlike med stopnjo metilacije DNAmed ovarijskimi karcinomi in normalnim tkivom jajčnika so bile statistično značilne (p<0.05). Vseh pet ovarijskih karcinomov je kazalo prekomerno izražanje DNMT3A in DNMT3B, medtem ko smo našli prekomerno izražanje DNMT1 samo v dveh vzorcih. Med stopnjo globalne demetilacije in izražanjem treh različnih DNMT ni bilo statistično značilnik korelacij. Zaključki. Hipometilacija genoma igra pomembno vlogo pri nastanku tumorjev saj vodi v strukturne in numerične kromosomske nepravilnosti v tumorskih celicah, vendar pa ostaja paradoks med stopnjo globalne hipometilacije na eni strani in povečanim izražanjem DNMT na drugi še vedno nerazjasnjen.
Keywords: biokemija; DNA methylation; fiziologija; karcinom; maligne celice; Methyltransferases; Ovarian neoplasms; Polymerase chain reaction