Vpliv okolja na razvoj avtoimunskih bolezni - Trunkelj, Natalija (Placebo, 2022)
Avtoimunske bolezni so kronične bolezni, katerih obvladovanje je kljub napredku v zdravljenju in diagnostiki še vedno nezadovoljivo in so povezane z znatno invalidnostjo in prezgodnjo umrljivostjo ter imajo pomembne osebne, družbene in gospodarske posledice. Število obolelih z avtoimunskimi boleznimi iz leta v leto raste, zato predstavljajo vedno večje breme za javno zdravstvo, kar je razlog, da temu področju namenjamo več pozornosti. Po do sedaj znanih podatkih na imunsko toleranco negativno vplivajo notranji dejavniki (genetska predispozicija, pomanjkljivosti imunskega sistema, hormoni – spol in stres) in zunanji, okoljski dejavniki (infekcije, kajenje, zdravila, prehrana, toksini iz okolja, izpostavljenost sončni svetlobi, črevesna mikrobiota). Ljudje razvitega sveta so zaradi velikega onesnaženja z okoljskimi dejavniki veliko bolj obremenjeni kot v preteklosti, kar vpliva tudi na povečano pojavnost avtoimunskih obolenj. Namen članka je predstaviti posamezne okoljske dejavnike ter pojasniti, kaj je znanega o njihovem vplivu na razvoj avtoimunskih obolenj in kakšni so prepoznani mehanizmi, ki pripeljejo do razvoja avtoimunosti. Ključnega pomena je, da odkrijemo okoljske dejavnike, ki so sprožitelji avtoimunskih bolezni, kar je nujno za razvoj preventivnih programov, da bi ohranili zdravje milijonov ljudi. Namen prispevka je spodbuditi strokovno javnost k nadaljnjim raziskavam na tem področju.
Keywords: autoimmune diseases; Avtoimunske bolezni; diet; environment; infections; Infekcije; Okolje; Prehrana; Stres; stress; Toksini; toxins