Kritiški in pesniški odziv Jacquesa Dupina na Giacomettijevo kiparstvo - Vršič, Zarja (Primerjalna književnost, 2019)
Članek se ukvarja s povezavo med pesnikom in likovnim kritikom Jacquesom Dupinom ter kiparjem in slikarjem Albertom Giacomettijem. Njegov cilj je razlaga nekaterih podobnosti v opusih obeh umetnikov, ki pa presegajo zgolj motivno-tematske vzporednice. Predvsem gre za podobno razumevanje narave umetniškega dela in razmišljanje o umetniškem mediju pri Dupinu,, ki je nekakšen hermenevtični preplet refleksije o Giacomettiju in njegovega lastnega pesniškega ustvarjanja. Dela, na katera se članek opira, so predvsem Dupinova monografija Giacometti in pesniški zbirki Odprtina (L'embrasure) in Vzpenjanje (Gravir) ter Giacomettijev kiparski opus in njegovi dnevniki.
Keywords: Dupin, Jacques; francoska književnost; francoska poezija; Giacometti, Alberto; kiparstvo; književnost in likovna umetnost; likovna kritika