A Late Republican bone pendant from the Münsterhügel in Basel (CH) - Deschler-Erb, Eckhard (Instrumentum, 2002)
Med številnimi drobnimi najdbami, zbranimi pri izkopavanjih v letih 1978/79 na Münsterhüglu v Baslu (Švica), je bil izjemno dobro narejen falični koščeni obesek z vzdolžno preluknjano prečko. Falični obeski te vrste sodijo v poznorepublikansko skupino, razširjeno zlasti v Španiji in Italiji, medtem ko so v Srednji Evropi izjemno redki.  Baselski primerek izvira iz poznolatenskega polnila obcestnega jarka in zato skupaj z obeski iz potopljene ladje Spargi v Italiji in iz ibersko-punske plasti v La Alcudii pri Elche v Španiji potrjuje poznorepublikansko datacijo te skupine, ki jo je mogoče razdeliti na štiri vrste. Poznorepublikanski falični koščeni obeski se od cesarskodobnih faličnih koščenih amuletov ne razlikujejo samo po obliki, ampak tudi po tem, da imajo slednji vedno pokončen falus in da so pogosto skupaj s fiko.
Keywords: Basel; bone objects; amulets; Arheološke najdbe; Latenska doba; typology; chronology; koščeni izdelki; amuleti; Schweiz; Switzerland; tipologija; archaeology; kronologija; late Iron Age; Švica; arheologija; mlajša železna doba