Nekateri alternativni načini ocenjevanja znanja pri športni vzgoji - Kovač, Marjeta (Šport (Ljubljana), 2016)
Ocenjevanje je ena najtežavnejših in najbolj zapletenih dejavnosti, s katero se soočajo učitelji športne vzgoje. Danes se kljub še vedno pretežni uporabi tradicionalnih pristopov vse bolj uveljavljajo alternativni načini ocenjevanja. Ker je z vidika konstruktivistične perspektive učenje dejaven, razvojni in večrazsežnostni proces, naj bi bilo tako tudi poučevanje. Zato razvijamo različne vidike ravni znanja, procesov in spretnosti, temu pa prilagajamo tudi preverjanje in ocenjevanje. V prispevku so pojasnjeni nekateri pojmi, ki se pojavljajo v sodobnem kontekstu ocenjevanja, in prikazani nekateri primeri alternativnih pristopov k ocenjevanju, pri tem pa smo za predstavitev izbrali različne športne dejavnosti. V ospredju takšnega ocenjevanja je uporaba avtentičnih nalog, ocenjevanje konceptualnih znanj, vključevanje učenca v samoocenjevanje in samovrednotenje. Tak proces ima diagnostično in formativno vlogo, zagotavlja bolj kakovostno znanje, saj s povratno informacijo spodbuja učenca k nadaljnji športni dejavnosti.
Keywords: alternative assessment; alternativno ocenjevanje; authentic assessment; avtentično ocenjevanje; constructivist approach; konstruktivistični pristop; physical education; sport; šport; športna vzgoja