Cranium eroding sweat carcinoma - Arslan, Mehmet (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Karcinomi znojnih žlez so redki tumorji. Prav tako so redki tisti karcinomi znojnih žlez, ki so žlezno aktivni. Do sedaj je v literaturi opisanih le okoli 200 primerov in samo eden je razjedal lobanjske kosti. Zaradi njihove redkosti tudi ne poznamo najprimernejšega in najučinkovitejšegazdravljenja. Prikaz primera. Opisujemo 47-letno bolnico, ki so jo po začetni operaciji leta 1989 še šestkrat operirali zaradi ponavljajočega se tumorja v predelu kože kraniuma. Patomorfološki pregled je po vsaki operaciji pokazal benigni tumor (adenom znojne žleze, cilindrom), razen po zadnji, ko smo ugotovili maligni cilindrom. Pred zadnjo operacijo smougotovili, da je recidivni tumor, ki je ležal v levi parietalni regiji velik 10 x 6 cm. Z računalniško tomografijo pa smo videli, da je 11 x 5 cm velik tumor poškodoval lobanjske kosti, vraščal v duro ter povzročal periostalno reakcijo. Zaradi maligne transformacije in velike nevarnosti ponovitve bolezni smo se odločili za postoperativno radioterapijo. Zaključki. Do sedaj je ob naši bolnici opisan samo še en primer, kjer je tumor znojnih žlez vraščal v lobanjske kosti.
Keywords: Diagnosis; glava; karcinom; Middle Age; Neoplasm Invasiveness; Novotvorba, invazivnost; Parietal Bone; Parietalna kost; Pathology; rak (medicina); Srednja leta; Surgery; Sweat Gland Neoplasms; znojne žleze; Znojnica, novotvorbe