A theory of the COVID-19 pandemic’s impact on the government-citizen relationship - Luartz, Lewis Alexander (Monitor ISH, 2023)
Članek raziskuje, kako lahko krize, kot je pandemija COVID-19, vplivajo na politično vedenje med omejitvami. Natančneje, članek gradi teoretični model, ki nakazuje, da je pandemija kot odgovor na krizo spodbudila politike vlade, usmerjene v omejitve, hkrati pa populistične težnje med državljani, ki se s temi politikami ne strinjajo. Poleg tega, predstavljen model v članku, s formalno igro ekstenzivne oblike za dva igralca nakazuje, da so omejitve dovolj nepriljubljene, da lahko državljani zavračajo takšne politike ne glede na resnost krize. Teoretični rezultati pomembno vplivajo na upravljanje, glede na to, da je politikom mar za ponovno izvolitev.
Keywords: COVID-19; demokracija; notranja politika; pandemije; populizem; vlada