Kulturni obtok in knjiga - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2012)
Knjiga kot kulturni predmet posebne vrednosti z jezikovno strukturo besedil, katerih nosilec je, in bibliografskimi kodi, ki so ji lastni kot mediju, sodoloča literarnost. Vpliva na družbeni obtok diskurza, njegovo zvrstno diferenciranost in sistematizacijo. Konceptualna in prostorska struktura vednosti se materializira v knjižnicah (kot nahajališčih knjig ali knjižnih serijah). Knjižnice so križišča in zbirališča "bibliomigracij" (Mani) del različnega geografskega in zgodovinskega porekla ter kraji, ki nam omogočajo vzpostavljanje spoznavnih in ustvarjalnih interferenc med kulturnimi prostori, vpisanimi v knjižne fonde. Knjige evocirajo raznolike imaginarne prostorske modele, tudi globalnega, obenem pa so njihovi prostori fizični in pomenljivi. Medij knjige se od začetkov do današnje ekspanzije digitalne besedilnosti pojavlja v kontekstu ekonomij, ki določajo smer in širino prostorskega dosega z njim kodiranih sporočil. Zgodovina knjige se zato kaže kot polje, ki je v interesu primerjalne književnosti.
Keywords: knjižnice; kulturni obtok; kulturni prostor; svetovna književnost; zgodovina knjige