Periglacial landforms in the Pohorje mountains - Natek, Karel (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Za razliko od dobro raziskane pleistocenske poledenitve so periglacialni pojavi v Sloveniji slabo preučeni, saj zaradi prevlade karbonatnih kamnin v visokogorju niso posebno opazni. Drugače je na Pohorju, zgrajenem iz magmatskih in metamorfnih kamnin, ki zaradi premajhne višine ni bilo poledenelo, pač pa so bili aktivni periglacialni procesi. V članku so prvič predstavljene nekatere periglacialne oblike na Pohorju, predvsem nivacijske kotanje v vršnih delih, in krnica Jezerc, v kateri je ob višku poledenitve obstajal doslej nepoznan manjši ledenik.
Keywords: geomorfologija; geomorphology; relief; topography; erozija; ledeniki; Pohorje; Slovenia; Slovenija