The impact of business informatics develpoment on business operations in Slovenian wood industry companies - Kropivšek, Jože (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Nagli razvoj poslovne informatike ima velik vpliv na oblikovanje (globalnega) poslovnega okolja, hkrati pa informatizacija poslovanja pomembno vpliva na zagotavljanje temu (spremenljivemu) okolju prilagojenega poslovanja. Informatika je tesno povezana praktično z vsemi (poslovnimi) področji v podjetjih. V prispevku smo s teoretično analizo ugotovili smernice razvoja poslovne (in proizvodne) informatike in njihov vpliv na poslovanje (tudi) slovenskih lesnoindustrijskih podjetij. Iz analize stanja v teh podjetjih, ki smo jo opravljali s pomočjo metode klasičnega vprašalnika v letih 2000 in 2003, smo ugotovili večje pomanjkljivosti predvsem pri (vsebinski) informacijski podprtosti poslovnega procesa, medtem ko je informacijska tehnologija v teh podjetjih razmeroma sodobna. Glede na te pomanjkljivosti smopoiskali in nakazali možne rešitve trenutnega stanja v teh podjetjih, kar je bil tudi eden izmed ciljev te raziskave.
Keywords: informacijski sistemi; lesna industrija; podjetja; poslovna informatika; Slovenia; Slovenija