Razširjenost tobaka, alkohola in drugih drog med gorenjskimi mladostniki na podlagi raziskave ESPAD - Hovnik-Keršmanc, Marjetka (Zdravstveno varstvo, 2006)
Izhodišča: Z raziskavo so želeli oceniti stanje na področju uživanja drog med gorenjskimi mladostniki ter trend v zadnjih štirih letih. Metode: Ciljna skupina so bili dijaki 1. letnikov srednjih šol na Gorenjskem, rojeni leta 1987, ki so anonimno odgovarjali na vprašalnik ESPAD. Vzorec je bil reprezentativen za vse tipe šol in za oba spola. Rezultate so primerjali z rezultati istoimenske raziskave iz leta 1999 na Gorenjskem. Rezultati: Alkoholin tobak sta bili najpogostejši drogi. 69% dijakov je že kadilo tobak, v zadnjem mesecu 33% redno. 93% dijakov je že pilo alkohol, 73% jih je že biloopitih, 29% v zadnjih 30 dneh. Po marihuani je poseglo že 38%, v zadnjih 30 dneh 20,5%. O rabi ostalih ilegalnih sibstanc je poročalo 8% vprašanih. Hlape je vdihavalo 20% dijakov, pomirjevala, ki jih ni predpisal zdravnik, pa je vzelo že 5% vprašanih. Zaključek: v štirih letih se je med gorenjskimi mladostniki povečala raba vseh drog, razen pomirjeval, po drogah so posegli pogosteje, v večjih količinah, z njimi pa so se prvič srečali mlajši. Raba večine drog je bila med gorenjskimi mladostniki bolj razširjena kot v povprečju v Sloveniji. Tudi med državami ESPAD se je Gorenjska uvrstila med bolj obremenjena območja. Za reševanje problematike je pomembna tudi dobra informiranost o razširjenosti drog med mladostniki čim širšega kroga prebivalcev, zlasti tistih, ki lahko največ prispevajo k njenemu zmanjševanju.
Keywords: Adolescenca; Adolescence; Alcohol Drinking; alkohol; Alkohol, pitje; ankete; cannabis; droge; Gorenjska; Kajenje; marihuana; Marihuana, kajenje; Marijuana Smoking; mladostniki; Nedovoljene snovi; Questionnaires; Smoking; Street Drugs; Substance Abuse; Upper Carniola