The remaking and unmaking of multi-ethnic spaces - Gourlay, William (Poligrafi, 2021)
S poudarkom na razvoju dogodkov v jugovzhodni Anatoliji v 21. stoletju avtor v članku obravnava položaj manjšinskih skupnosti v kontekstu spremenljivih di-namik turškega nacionalnega projekta,. Do začetka 20. stoletja je bila jugovzhodna Anatolija mozaik etnij, potem pa so se v zgodnjem obdobju republike začela prva prizadevanja za poturčevanje s projektom nacionalne identitete, ki je zagovarjal etnično enotnost. V 80. letih prejšnjega stoletja se je zaradi konflikta s Kurdsko delavsko stranko (PKK) začelo odločno enačiti etnično uniformnost z nacionalno enotnostjo in v takem okolju je bila etnična raznolikost sumljiva. Razmere so se začele spreminjati leta 2002, ko je prišla na oblast Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), in s predhodnim pojavom kurdskih občinskih politikov. V članku je doku-mentirano, kako je pozneje odmik nacionalnega projekta od izključujoče etnične kategorizacije omogočil priznavanje in sprejemanje etnične in verske raznolikosti po vsej jugovzhodni Anatoliji. V članku so ti dogodki analizirani v luči silovite reakcije nacionalističnih politikov, leta 2015 spet razvnetega konflikta s PKK ter poznejše ponovne okrepitve nacionalistične retorike v politični areni. Vtis je, da se zdaj znova uveljavlja ozka, izključujoča nacionalna identiteta. Avtor v članku tako preučuje, v kolikšni meri je izkušnjo jugovzhodne Anatolije mogoče razumeti kot preoblikovanje turškega nacionalnega projekta in sprejemanje v preteklosti zavra-čanega multietničnega družbenopolitičnega tkiva.
Keywords: ethnic identity; Etnična pripadnost; jugovzhodna Anatolija; Justice and Development Party; minorities; nacionalizem; Narodnosti (manjšine); national identity; nationalism; southeast Anatolia; Stranka za pravičnost in razvoj; Turkey