Community care for older people in Slovenia - Hlebec, Valentina (Anthropological notebooks, 2014)
V članku želimo razumeti kako je organizirana oskrba za starejše v posameznih občinah. Občine se namreč korenito razlikujejo v tem, kako je oskrba starejših organizirana, tj. organiziranost oskrbe na domu, kot tudi institucionalne oskrbe, patronažne službe, neprofitnega sektorja ter medosebnih odnosov in pomoči. Osredotočimo se na dve storitvi, in sicer institucionalno oskrbo in pomoč na domu. Predstavimo tipologijo skrbi v skupnosti v Sloveniji na podlagi hierarhične metode razvrščanja. Skupine občin, ki so nastale, se združujejo glede na podobnost značilnosti skrbe starejših, kjer se upošteva tako institucionalna oskrba kot oskrba na domu. Rezultati so pokazali 4 skupine, ki se med seboj izrazito razlikujejo v kakovosti oskrbe starejših, saj nekatere skupine nudijo le nizko kakovost oskrbe, druga pa visoko kakovost z dobro razvito tako institucionalno oskrbo kot pomoč na domu.
Keywords: starostniki; institucionalno varstvo; socialno skrbstvo; Slovenia; Slovenija