Politični in medijski populizem v televizijskem političnem intervjuju - Fabijan, Emanuela (Družboslovne razprave, 2021)
Osrednji cilj članka zajema analizo fenomena populizma, pri čemer se avtorja opirata na definicijo populizma kot stila komuniciranja. Specifike populističnega komuniciranja politikov in novinarjev z vizualno interakcijsko analizo preverjata v novičarskih intervjujih o migracijah v informativnih televizijskih oddajah Odmevi in 24UR ZVEČER. Na ravni populizma, ki se reproducira skozi medije, ugotavljata, da je diskurz temeljil predvsem na vzbujanju in krepitvi strahu pred Drugim, na izpostavljanju zaščite slovenskih meja pred nevarnim Drugim in na vizualnih reprezentacijah ljudstva kot homogene nacionalne skupnosti. Omenjeno ponazarjajo tudi grafični prikazi med govori političnih predstavnikov v televizijskih studiih analiziranih oddaj. Na ravni populizma s strani medijev pa je reprodukcijo populistične retorike in ekspresivnosti mogoče razumeti skozi prikaz vloge novinarjev in novinark kot ljudskih tribunov, ki z mehanizmom »premika osnove« delujejo za in v imenu ljudstva.
Keywords: informativne oddaje; media populism; medijski populizem; migration; political interview; political populism; politični intervjuji; politični populizem; Populism; populistično komuniciranje; Populizem; Television; television shows; Televizija