Numerical methods for TMF cycle modeling - Zaletelj, Henrik (Strojniški vestnik, 2011)
Eksperimentalno preverjanje vzdržljivosti strojnih delov, ki so izpostavljeni termomehanskim obremenitvam, zahteva napredno in drago merilno opremo. Pri določevanju napetostno-deformacijskega odziva materiala so zato vse bolj uveljavljene in uporabne numerične metode. Obstaja več različnih metod določevanja napetostno-deformacijskega odziva materiala. V članku so predstavljeni rezultati treh različnih numeričnih modelov. Predstavljeni so Chabocheov, Skeltonov in numerični model s Prandtlovimi operatorji, kjer je upoštevan elastoplastični odziv materiala ob neupoštevanju vpliva lezenja. Rezultati numeričnih modelov za različna obremenitvena stanja so primerjani z eksperimentalnimi rezultati. Predstavljene so lastnosti modelov, njihove slabosti in možne izboljšave ...
Keywords: ciklično obremenjevanje; cyclic loading; elastoplasticity; elastoplastična analiza; kinematic hardening; kinematično utrjevanje; napetostno-deformacijsko stanje; stress-strain trajectory; termomehansko utrujanje; thermomechanical fatigue