Primerjava kakovosti bivanja v socialističnih in postsocialističnih večstanovanjskih soseskah - Kerbler, Boštjan Kefo (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2023)
V času socializma je množična proizvodnja standardiziranih gradbenih materialov ponujala razmeroma hiter, stroškovno ugoden in dokaj učinkovit pristop za zadovoljevanje velikega povpraševanja po stanovanjih, potrebnih za hitro rastoče mestno prebivalstvo. Zato je v tem času potekala gradnja velikih večstanovanjskih sosesk. Ta vrsta gradnje se je v Sloveniji končala po razpadu Jugoslavije ter z uvedbo novega družbenopolitičnega in gospodarskega sistema. Prehod v tržno usmerjeno gospodarstvo je prinesel nove izzive, vključno s spremembami na področju stanovanjske gradnje. V primerjavi s socialističnim obdobjem se je koncept večstanovanjske soseske v postsocialističnem obdobju precej spremenil. Na podlagi teoretične predpostavke, da je stanovanje dobrina, ki pomembno vpliva na kakovost življenja prebivalcev in njihove družbene vrednote, izhaja članek iz hipoteze, da so se s prehodom v tržno gospodarstvo spremenili tudi pričakovanja in vrednote prebivalcev glede kakovosti bivanja, zaradi česar so velike večstanovanjske soseske iz socialističnega časa zanje manj privlačne za bivanje. V članku zato primerjamo mnenja stanovalcev o kakovosti bivanja v socialističnih in postsocialističnih večstanovanjskih soseskah v Sloveniji. Predstavljena je celovita analiza podatkov, zbranih z anketiranjem, dopolnjena z mnenji stanovalcev, pridobljenimi s fokusnimi skupinami. V zaključku so oblikovani smernice in priporočila za ustrezno prenovo večstanovanjskih sosesk iz socialističnega obdobja in za načrtovanje novih večstanovanjskih naselij za zagotavljanje želene kakovosti bivanja.
Keywords: postsocializem; smernice; socializem; stanovanjska naselja; stanovanjski bloki