Recuperando voces para la poesía espanola del siglo XX - Pozo Sánchez, Begona (Verba hispanica, 2011)
Poezija Césarja Simóna še vedno ohranja nehvaležni obrobni položaj. Čeprav mnogi ugledni kritiki in pesniki priznavajo, da je Simónov opus eden najosebnejših in najprodornejših v drugi polovici 20. stoletja, še danes ni prodrl v literarne in kritiške študije. Vztrajna tišina, ki lebdi nad Simónovim delom, je posledica njegove težke uvrstljivosti v katero koli generacijo in posebnosti njegovih estetskih načel v okviru španske poezije prejšnjega stoletja. Pričujoči članek poskuša v tem nenaklonjenem okolju za Simónovo poetiko približati njegovo delo in tako prispevati k širjenju pogledov na to drugačno poezijo. Ta je nujna za razumevanje mnogovrstnih mrež pesniškega gibanja, ki so del najširšega kulturnega in družbenega procesa, saj v simultani in neodvisni dialektiki poezije ni središča brez obrobja.
Keywords: Simón, César, 1932-1997; španska poezija; 20 st.; španski pesniki; literarne študije