Prešeren, historizem in argumentacija - Sajovic, Tomaž (Jezik in slovstvo, 1997)
Izhodišče razprave predstavljajo nekatere pomembne značilnosti soneta: oblikovna in vsebinska dvodelnost, argumentacija oziroma utemeljevanje pesnikovega spoznanja in oživitev sonetne oblike ob koncu 18. in v 19. stoletju - obdobju , ki ga je zaznamoval duhovni in umetnostni pojav historizma. Razprava skuša na zgledih iz slovenske pripovedne proze v drugi polovici 19. stoletja, Prešernovih sonetov in na podlagi umetnostnozgodovinskih spoznanj z jezikoslovnimi metodami dokazati, da so v historizmu vse tri značilnosti med seboj povezane in da se ta zmes začne razkrajati šele s predhodništvom moderne (Kersnik, Tavčar) in s samo moderno.
Keywords: historizem; Prešeren, France, 1800-1849; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenska proza; realizem; moderna; Moderna Therapeutics; argumentacija; soneti; 19. st.