Sproščanje ustvarjalnih potencialov v Občinski upravi Občine Semič - Kambič, Polona (Revija za univerzalno odličnost, 2013)
Raziskovalno vprašanje (RV) : Ali je ţelja po ra zvoju v Občini Semič spodbudila iskanje lastnih potencialov za uspešno vodenje postopkov za pridobitev sofinancerskih sredstev za gradnjo infrastrukture? Namen: Raziskati motivatorje za uspešnost Občine Semič pri pridobivanju sredstev za gradnjo infrastruk ture . Metoda: 1. Intervju z ţupanom , ţupanjo in tremi direktoricami občinske uprave, ki so sodelovali pri postopkih prijav in črpanju sredstev do leta 2010 . 2. Študija primera: p roučujemo uspešnost pri prijavah na javne razpise v obdobju od leta 2007 - 2010 . R ezultati: Ţelja po razvoju in ambicioznost ter visoki cilji ţupana in izredna usposobljenost in pripravljenost učenja direktoric občinske uprave so privedli do uspešnega koriščenja sofinancerskih sredstev in pospešili izgradnjo infrastrukture v Občini Semi č. Organizacija : Direktorica občinske upr ave je kot vodja in uradnik na poloţaju tudi pripravljavec vlog na javne razpise . Družba: Občina ima druţbeno odgovornost skrbeti za infrastrukturo javnega pomena tako, da gradi, vzdrţuje in upravlja z njo. Dodatna sredstva pridobiva preko javnih razpisov in s tem bogati občinsko premoţenje, ki je na razpolago vsem občanom in širši skupnosti. Občina izvaja investicije na področju varstva okolja , ki so zara di redke poseljenosti zelo drage , zato so dodatna sredstva nu jna. Originalnost: Tudi manjše občine se lahko uspešno postavijo ob bok večjim občinam s kakovostnejšim kadrom . Majhnost občinske uprave ne pomeni vedno pomanjkljivosti, ampak je ob primerni motivaciji lahko tudi prednost. Omejitve/nadaljnje raziskovanje : Dostop do razpoloţljivih podatkov o us pešnosti črpanja s strani drugih občin je oteţen , ker se le - ti ne predstavljajo javno.
Keywords: infrastructure; infrastruktura; občine; razvoj; vodenje postopkov