Standardi za spremljanje kakovosti urbanega bivanja - Bizjak, Igor (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2022)
Doseganje podnebne nevtralnosti, ki jo mora Evropa doseči do leta 2050, pomeni velike spremembe v razmišljanju in ukrepanju vseh državljanov Evrope. Podnebna nevtralnost pomeni, da je za doseganje te treba izenačiti izpuste toplogrednih plinov s ponori teh. Pomembno pri tem je spremljanje stanja na področju izpustov toplogrednih plinov, ki so eden od vzrokov segrevanja zemlje in podnebnih sprememb. Da bi bilo spremljanje doseganja podnebne nevtralnosti merljivo in primerljivo, so pri Mednarodni organizaciji za standardizacijo pripravili standarde, ki vsebujejo kazalnike za spremljanje stanja in dogajanja po mestih s področja odpornosti mest na podnebne spremembe in prilagajanja mest izzivom, ki jih danes prinaša hiter razvoj na vseh področjih (pametna mesta, trajnostna mobilnost, ekosistemske storitve, revitalizacija degradiranih območij itd.).
Keywords: kakovost urbanega bivanja; odporna mesta; pametna mesta; standardi