Vpliv informacijskih tehnologij na vlogo medicinskih knjižnic v upravljanju informacij - Rožić, Anamarija (Knjižnica, 1998)
Eksponentna rast biomedicinskega znanja in razvoj informacijskih tehnologij na novo določata infrastrukturo za izvajanje zdravstvenega varstva, izobraževanja in raziskovanja. Zato vloga medicinskih knjižnic ne zajema več le obdelave in shranjevanja informacij, ampak vse bolj oblikovanje vsebine biomedicinskih virov in izobraževanje. Te nove naloge opredeljujejo sodobni ameriški standardi za medicinske knjižnice, ki poudarjajo pomen upravljanja informacij v razvijajočem se okolju. Tudi v Sloveniji se medicinske knjižnice zavedajo nujnosti razvoja informacijskih dejavnosti za napredek v medicini. Na eni strani se srečujejo s pomanjkanjem specifičnih vodil za proaktivno sodelovanje, na drugi pa z neustreznim vrednotenjem dejavnosti v zakonskih aktih in nezadostnim financiranjem.
Keywords: Medicinske knjižnice; Informacijska tehnologija; information technology; Standardi; specialne knjižnice; informacijska služba