La escritura de la humilitas - García Única, Juan (Verba hispanica, 2009)
Avtor prispevka utemeljuje neprimernost uporabe kategorij "učeno" in "ljudsko" ali "kastiljsko" (oz. "nacionalno") in "evropsko", ko govorimo o kastiljski poeziji 13. stoletja, saj jo tako skrčimo na samo dva pesniška načina ali pesniški šoli: mester de juglaría in mester de clerecía. Zavrača zavajajoči izraz "nacionalni", ki je tako ljub tradicionalističnim razlagalcem španske književnosti, in na primerih iz izbranih kastiljskih in francoskih besedil sugerira branje z zgodovinskega vidika njihovega nastanka, ki v ničemer ne potrjuje domnevnega nasprotja med ljudsko in učeno normo oz. med nacionalnim in evropskim.
Keywords: Spanish literature; španska književnost; srednji vek; Middle Ages; 13.st.