Pogledi na ritualnost in ritualne prakse na Slovenskem - Fikfak, Jurij (Traditiones (Ljubljana), 2008)
Avtor analizira nekatere najznačilnejše poglede na ritualnost in na ritualne prakse na Slovenskem v zadnjih dveh stoletjih, vse do osemdesetih, devetdesetih let preteklega stoletja, ko številne ritualne prakse dobijo nove vloge in pomene. Osrednja pozornost velja raziskovalcem ritualnega, njihovim usmeritvam, težiščem in argumentaciji. Gre za vprašanje, katere plasti prebivalstva so bile zajete v raziskavah in kateri poudarki so bili v teh raziskavah najpomembnejši.
Keywords: ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; history; zgodovina; ljudske šege; rituali; metodologija; Slovenia; Slovenija