Platonovo odkritje indeksikalne narave učenja in védenja - Justin, Janez (Šolsko polje, 2007)
V javnih razpravah o šolstvu je vse več pozornosti deležna družbena razsežnostšolskega kurikula. To se odraža v naraščajočem vplivu, ki ga imajo na kurikularno načrtovanje teorije socialnega konstruktivizma. Če te teorije dobro osvetlijo družbenost gledišč, perspektiv in klasifikacij, ki so vgrajenev kurikule, pa so slepe za dejstvo, da akterje izobraževanja vendarle vodi spontani realizem. Spoznavni akt, ki je enota učenja, je samogibno vezan na predstavo o spoznavnem objektu, ki je neodvisen od mišljenja, stalen in imastabilno istovetnost. Spontani realizem učenca in učitelj lahko osvetlimo le s pomočjo konceptov, ki so nastali v realističnih spoznavnih teorijah. Avtor članka se naloge loti tako, da preišče Platonovo realistično spoznavno teorijo in nekatere njene nasledke za teorijo izobraževanja.
Keywords: javno šolstvo; socialni konstruktivizem; spontani realizem; učenje; vedenje; vzgoja in izobraževanje