Vitomil Zupan - dvorni dramatik revolucije? - Troha, Gašper (Jezik in slovstvo, 2015)
Stvar Jurija Trajbasa, prvo dramsko besedilo Vitomila Zupana, je družbeno-kritična drama socialnega realizma. Sprva je bila prepovedana s strani italijanske cenzure, po vojni pa napadena s strani komunistične oblasti. Med letoma 1940 in 1948, ki zaznamujeta usodo te drame, so nastale številne avtorjeve agitke, zaradi katerih je leta 1947 prejel tudi Prešernovo nagrado ob njeni ustanovitvi. Usoda njegove prve drame in medvojnih tekstov postavlja pred nas vprašanje o njegovi literarni poetiki pred letom 1949, ko je bil obsojen na montiranem procesu. Raziskava pokaže, da so Zupanove agitke logičen razvoj nastavkov socialističnega realizma v Juriju Trajbasu, njegova drama Aleksander praznih rok (1955), predhodnica slovenske eksistencialistične drame, pa zaključuje avtorjevo ukvarjanje z nietzschejanskim konceptom volje do moči. Na ta način se sklene dvajsetletni razvoj Zupanove družbeno-kritične dramatike, ki pa se ji zaradi znanih biografskih okoliščin nikoli ni uspelo povsem razmahniti.
Keywords: Zupan, Vitomil, 1914-1987; "Stvar Jurija Trajbasa"; "Aleksander praznih rok"; slovenska književnost; Slovene literature; slovenska dramatika; družbenokritična drama; socialni realizem; slovenski dramatiki