Intersectionality and feminist activism - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 2017)
Intersekcionalna perspektiva poudarja, da zatiranje v družbi izhaja iz številnih virov, ki se med seboj prepletajo in drug na drugega učinkujejo. Intersekcionalnost ni zgolj akademski projekt, je tudi del feminističnega aktivizma. V prvem delu članka so orisani feministični vali in intersekcionalnost, v drugem delu sledi analiza intersekcionalnosti v povezavi s študentskimi feminističnimi društvi, ki delujejo na 84 univerzah v Veliki Britaniji. Raziskava je bila izvedena s pomočjo intervjujev - pogovori z vodilnimi člani študentskih feminističnih društev v Veliki Britaniji - in ankete, s katero smo zajeli večji vzorec članov društev. Avtorici sta s sociodemografsko analizo članov študentskih feminističnih društev intersekcionalnost društev raziskali skozi prizmo odprtosti do družbenih manjšin. Prepričljiva večina članic in članov se močno identificira z intersekcionalnim feminizmom, nasprotno pa je njihova pripadnost tretjemu valu feminizma občutno manjša. Iz intervjujev z vodilnimi člani društev je razvidno, da intersekcionalnost vpliva na njihov feministični diskurz in prakse, čeprav še obstaja prostor za izboljšanje.
Keywords: aktivizem; družbene manjšine; Feminism; feministična društva; Feminizem