Razvoj politologije v Sloveniji - Zajc, Drago (Teorija in praksa, 2013)
Slovenska politologija se je od šestdesetih letih 20. stoletja razvijala kljub ideološkim omejitvam. Institucionalizacija in profesionalizacija politologije sta bili pomembni za njeno vlogo v procesu tranzicije. Samostojnost države in povezovanje v EU sta bistveno povečala njen pomen ter sprostila njene potenciale. Kljub inovativnosti in precejšnjim dosežkom so njene pomanjkljivosti v zaostajanju metodološke samorefleksije, premajhnem odzivanju na politične procese ter nezadostni definiranosti ciljev. Nerešena ostajajo zlasti vprašanja, kako spodbuditi odgovorno obnašanje političnih elit in prispevati k oblikovanju kakovostnih politik. Pozornost zaslužita vključenost Slovenije v EU in njena vloga v mednarodnih odnosih ter v varnostnih organizacijah, ob tem tudi prodornost slovenskih politologov v mednarodnem merilu.
Keywords: Institucionalizacija; Institutionalization; International relations; Mednarodni odnosi; Oblikovanje politik; Policy making; Political elites; Political science; politična znanost; Politične elite; Politične vede; Profesionalizacija; Professionalization; Slovenia; Slovenija