Musikgeschichte als heilige Geschichte - ein Versuch, die Entwicklung neu zu verstehen - Schultz, Wolfgang-Andreas (Muzikološki zbornik, 2014)
Poskus, da bi glasbenozgodovinske tokove pojasnili z razvijanjem v človeka vsajenih zmožnosti in ne z gibanjem gradiva (Adorno), izhaja iz podobe človeka in teorije evolucije zavesti (Jean Gebser, Ken Wilber idr.). V glasbi po 1600 so se razvile "duhovne signature", katerih možnosti in nevarnosti bodo pregledno predstavljene od baroka do postmoderne.
Keywords: duhovnost; evolucija zavesti; zgodovina glasbe