Delitve in združitve poslovnih deležev v družbah z omejeno odgovornostjo - Čarni, Martin (Podjetje in delo, 2024)
Prispevek obravnava delitve in združitve poslovnih deležev v družbah z omejeno odgovornostjo, predvsem z vidika vprašanj njihove dopustnosti ter pogojev, pod katerimi so delitve in združitve poslovnih deležev dopustne. Omenjeno problematiko prispevek obravnava tako, da uvodoma predstavi relevantne določbe veljavnih predpisov na tem področju. V nadaljevanju pa prispevek preuči možnost in pogoje za veljavnost delitev poslovnih deležev ter se opredeli do posledic neizpolnjevanja pogojev za delitev poslovnih deležev in do možnosti odprave nepravilnosti pri delitvah poslovnih deležev. V zadnjem delu pa prispevek obravnava tudi dopustnost združitev poslovnih deležev v veljavnih predpisih in sodni praksi ter kritike, povezane zlasti s stališči sodne prakse glede tega vprašanja.
Keywords: annulment of entry in the court register; business share; court register; delisting; division of a business share; družba z omejeno odgovornostjo; merger of business shares; ničnost vpisa v sodni register; pogodba o prodaji poslovnega deleža; poslovni delež; private limited company; share purchase agreement; share transfer agreement; sodni register; združitev poslovnih deležev