Investigation on yield stress and strain ageing of structural steels - Vodopivec, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Raziskano je bilo 5 jekel z mejo plastičnosti med 265 in 1003 MPa ter mikrostrukturo iz poligonalnih ferita in perlita, spačenega in acicularnega ferita in popuščenega martenzita. Ujemanje med empirično in izračunano napetost tečenja je boljše pri toplotno obdelanih jeklih. Hladna deformacija močno spremeni lastnosti jekel z mikrostrukturo iz poligonalnih ferita in perlita, medtem ko se lastnosti komaj spremenijo pri žarjenju za staranje. Toplotno obdelana jekla so odporna proti deformacijskemu staranju.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: jeklo; mehanske lastnosti; trdnost; mikrostruktura