Three’s a crowd? Language assistance in mental healthcare settings in Slovenia - Bofulin, Martina (Dve domovini, 2024)
Avtorica v članku naslavlja vključevanje neslovensko govorečih uporabnikov v obravnave na področju duševnega zdravja v Sloveniji, pri čemer preučuje, kako je zaznano in sprejeto jezikovno posredovanje pri psihoterapevtski in psihosocialni obravnavi. Uporabniki storitev na področju duševnega zdravja v Sloveniji so vedno bolj jezikovno raznoliki, kar lahko še poveča obstoječe izzive, s katerimi se sooča sistem duševne oskrbe, hkrati pa je to priložnost za zasnovo bolj vključujočega sistema tudi za neslovensko govoreče uporabnike. V prispevku so izpostavljene glavne značilnosti jezikovnega posredovanja v psihoterapiji. Predstavljene ugotovitve raziskave, ki so skladne z ugotovitvami v drugih evropskih okoljih in širše, opozarjajo na težave pri uvajanju jezikovnega posredovanja v storitve na področju duševnega zdravja v Sloveniji.
Keywords: duševno zdravje; jezikovno posredovanje; medkulturna mediacija; psihosocialna pomoč; psihoterapija; Slovenija; tolmačenje