Poučevanje košarkarskih vsebin v osnovnošolskem in gimnazijskem programu v času povečane možnosti za okužbo z virusom COVID-19 - Sirnik, Matic (Šport (Ljubljana), 2021)
S košarkarsko vadbo učenci in dijaki razvijajo številne gibalne sposobnosti, se učijo sestavljenega mišljenja, nadzora nad prostorom ter gibanjem igralcev in žoge, poštenega obnašanja in spoštovanja pravil ter razvijajo socialne spretnosti in sodelovalne odnose. Zaradi vseh pozitivnih vplivov primerno izbranih in organiziranih košarkarskih vsebin imajo te mesto v osnovnošolskih in srednješolskih učnih načrtih. Ker je v trenutnih časih skrb za varovanje zdravja izredno pomembna, hkrati pa ima primerno organizirana športna dejavnost pozitivne vplive na zdravje ter posameznikov telesni in gibalni razvoj, smo pripravili priporočila za izbor košarkarskih vsebin v posameznem delu vadbene enote in nasvete za varno vadbo v času epidemije COVID-19. Ob tem smo dodali konkretne primere štirih vadbenih ur s košarkarsko vsebino za osnovne šole in gimnazije.
Keywords: basketball; COVID-19; dijaki; epidemic; epidemije; korona virus; košarka; pupils; students; šport; učenci