Analiza in ovrednotenje rezultatov medlaboratorijskih primerjav na področju meritev temperature v okviru Svetovne meteorološke organizacije (WMO) - Begeš, Gaber (Elektrotehniški vestnik, 2025)
Članek obravnava načrtovanje, potek in preliminarne rezultate globalne medlaboratorijske primerjave (ILC) na področju meritev temperature, ki poteka pod okriljem Svetovne meteorološke organizacije (WMO). ILC temelji na metodologiji, razviti v okviru projekta METEOMET, ki je prvič sistematično povezal meteorološke in metrološke laboratorije. V članku so analizirani podatki meritev iz več regij WMO, pri čemer se avtor osredotoča zgolj na temperaturo, čeprav je primerjava zajemala tudi vlažnost in tlak. Analiza in ovrednotenje meritev temelji na oceni vrednosti En, ki je merilo uspešnosti posameznega laboratorija v okviru primerjave. Večina laboratorijev je dosegla zadovoljive rezultate (En ? 1), posamezni primeri odstopanj pa kažejo na potrebo po izboljšavah pri uporabi opreme, nastavitev programske opreme in kalibracijskih postopkov. Še zlasti izstopata regiji RA I in RA III. Prispevek potrjuje pomen enotnega pristopa k izvajanju ILC ter nujnost ustrezne izvedbe meritev in interpretacije rezultatov v laboratorijih kot orodje za nadgradnjo sistemov kakovosti in usposobljenosti meteoroloških laboratorijev po svetu. Poenotena usposobljenost je tako zagotovilo za ustrezne meteorološke in klimatske analize stanja in napovedi.
Keywords: data model; data spaces; digital twin; digitalni dvojček; NGSI-LD; podatkovni model; podatkovni prostori; RDF; semantic interoperability; semantična interoperabilnost