The synthesis of (2R)-aziridine-2-carboxylic acid containing dipeptides - Kuzmič, Samo (Acta chimica slovenica, 2022)
V prispevku so opisani optimizirani pogoji za sintezo dipeptidov, ki vsebujejo popolnoma odščiten (2R)-aziridin. Priprava popolnoma zaščitenih N- in C- terminalnih dipeptidov, ki vsebujejo aziridin, je enostavna in poteka z visokim izkoristkom za večino spojin, medtem ko je njihova popolna odščita možna le za C-terminalne analoge. Odstranjevanje zaščite z N-terminalnih derivatov z uporabo standardnih postopkov peptidne kemije se je izkazalo kot težko, saj vodi do mešanice nedoločljivih produktov. Opisane molekule imajo velik potencial kot gradniki v sintezni kemiji, na področju kemijske biologije, kot kovalentni modifikatorji in kot biomarkerji.
Keywords: antibacterial agents; antibakterijska sredstva; aziridines; aziridini; biomarkerji; biomarkers; bojne glave; dipeptides; dipeptidi; Peptidi; warheads